Cu trenul la Viena !

Dragi turisti români, iata ce puteti vizita daca veniti cu trenul la Viena !

Dupa cum stiti Viena este una dintre principalele destinatii turistice europene si poate oferi ca oras, mult mai mult decat va inchipuiti ! Daca ati fost deja la Viena sau daca aveti prieteni care v-au povestit despre vizita lor in capitala Austriei, este foarte probabil sa fi auzit de cele mai reprezentative obiective turistice vieneze :

Stephansdom – Catedrala Sf. Stefan ridicata acum 650 ani in centrul Vienei.

Stephansdom - Catedrala Sf. Stefan

Wiener Rathaus – Primaria vieneza in piata careia se organizeaza anual zeci de evenimente culturale sau de sezon.

Wiener Rathaus - Primaria vieneza
Hofburg Wien – Palatul regal din Viena unde incepand cu anul 1279 s-a instalat familIa de Habsburg.

Hofburg Wien - Palatul regal din Viena
Schloss Schönbrunn – Palatul Schönbrunn, resedinta de vara a habsburgilor, conceput si construit succesiv de-a lungul secolelor si finalizat in prima jumatate a secolului 19…
Schloss Schönbrunn - Palatul Schönbrunn
Viena insa, a fost declarata recent pentru a zecea oara consecutiv orasul cu cea mai buna calitate a vietii si are cu siguranta foarte multe atractii turistice care sa va ia ochii !

Noi, chiar asta dorim !

Sa va prezentam Viena, având ca punct de plecare Gara Centrala (Hauptbahnhof), în apropierea careia va propunem câteva alternative ,,de nerefuzat”.

Asadar, los geht’s! (sa-i dam drumul):

Pentru ca mai sus aminteam de Palatul Schönnbrun, va aducem in prim plan Palatul Belvedere, palat ce trebuie neaparat inclus pe lista obiectivelor turistice din Viena.

Palatul Belvedere Viena

Construit de Johan Lucas von Hildebrant (unul dintre cei mai cunoscuti arhitecti si constructori ai stilului baroc) ca resedinta de vara pentru prinzul Eugen de Savoia, acest palat sta ca edificiu al stralucitelor succese ce au transformat Austria în mare putere a Sfântului Imperiu Roman.

Domeniul cuprinde doua palate legate de o splendida gradina: palatul de jos, cu o atmosfera intima, încarcat de oferta expozitiilor de pictura si cel de sus, de pe terasamentul caruia se poate admira panorama orasului, cu expozitii de arta medievale, dar si mai recente, culminând cu celebrul tablou ,,Sarutul” al pictorului austriac Gustav Klimt.

Palatul Belvedere Viena Austria

Fiecare încapere se impune aici prin fast si încarcatura istorica ce poate marca profund vizitatorii…
Daca gradina dintre cele doua palate nu va satisface în totalitate, la doar cateva minute de mers pe jos, ca anexa a complexului Belvedere, se gaseste Gradina Botanica a Universitatii din Viena care lamureste orice turist de ce aceasta urbe este una drintre cele mai verzi din Europa.

Creata la initiativa Mariei Theresia, gradina ademeneste cu numeroase alei umbrite de arbori si plante din toate colturile lumii, gradini alpine, precum si alte gradini exotice si este cu siguranta un loc unde te poti rupe de viata agitata de zi cu zi…

Daca reusiti sa evadati din acest paradis vegetal, va purtam mai departe tot acelasi stil baroc catre Biserica Sfântul Carol (Karlskirche).

Biserica Sfântul Carol Karlskirche
Biserica, de o frumusete rara, se diferentiaza de celelalte beserici vieneze prin unicitatea ei arhitecturala, ce aduna inspiratie din Roma si Grecia antica.

Interiorul este la fel de impresionant ca si exteriorul, cu artefacte religioase minutios lucrate, coloane impunatoare si o fresca desprinsa parca din mâna marilor clasici. Daca sunteti norocos, puteti gasi bilete la concerte de muzica clasica în incinta bisericii, o experienta marcanta de altfel…un concert de muzica clasica trait LIVE va ramane mult timp in memoria dvs… Un mic secret : biserica poate fi vizitata gratuit in timpul slujbelor religioase 🙂

Mergand mai departe prin parc pe langa universitatea tehnica din Viena, la cateva minute de Karlskirche, veti observa cu siguranta o cladire interesanta, în stil art nouveau, cu straluciri aurii. Este Cladirea Secesiunii Vieneze ( Wiener Secession) casa unor artisti rebeli care doreau separarea de traditia istorica si al carei reprezentanti de seama au fost însusi Gustav Klimt si Egon Schiele.

Secession Viena
Experientele vizuale sunt impresionante atunci când vizitam un oras, dar nu le putem omite nicidecum pe cele gustative. Asa ca venim cu o alta propunere:

Piata Naschmarkt, cea mai mare si veche din Viena, cu diverse condimente, legume, fructe si bucatarii din diferite tari.

Piata Naschmarkt

Pe lânga acestea, in fiecare Sambata puteti sa va plimbati si poate sa va bucurati de achizitionarea unor obiecte in piata de antichitati (Flohmarkt cum ai spun austriecii), un fel de târg cu „vechituri”. Mai multe ponturi gasiti la urmatorul link: apasati aici.

Si pentru ca am zburdat fara griji plecând din gara centrala, prin diferite epoci ale artelor frumoase, trebuie sa amintim ca aceste epoci au reprezentat si razboaie. Dar asa cum este si sloganul penultimului nostru obiectiv, Muzeul Militar (Heeresgeschichtliches Museum), locul razboaielor este în muzeu, iar acest muzeu ofera cea mai reala experienta a parcursurilor tumultoase ale Austriei: de la razboiul de treizeci de ani, la succese militare glorioase, la revolutii, la apusul unui imperiu, pâna la conflagratiile mondiale…

În concluzie, trebuie doar sa va doriti sa faceti o vizita cu trenul la Viena !

Trenul pleaca din Cluj la ora 7.30 dimineata si ajunge la Viena ora 17.00.

Mult succes in explorarea mostenirii habsburgice, care, cu sau fara voia noastra a avut o mare influenta asupra partii de vest a tarii noastre…

Iata cum puteti ajunge pe jos catre zona centrala de la gara centrala (Hauptbahnhof):

Palatul Belvedere, la 7-8 minute de mers pe jos sau o statie cu tramvaiul nr. 18 pâna la Quartier Belvedere

Gradina Botanica, la 3 minute de mers pe jos, prin incinta gradinii Belvedere

Biserica Sf. Karl la ca 10 min de mers pe langa monumentul soldatului rus din piata Schwarzenberg (Schwarzenbergplatz)

De aici sunt 5 minute de mers pe jos pâna la Casa Secesiunii.

Peste bulevard la numai 1 minute de mers pe jos se afla Piata Naschmarkt .

Muzeul Militar este situat la cca 10 minute de mers pe jos, vizavi de gradina elvetiana (Schweizergarten) si Belvedere 21 (fosta Haus 21) „peste drum” de Belvedere, langa gara centrala Hauptbanhhof locul unde ati ajuns dvs cu trenul la Viena !
Muzeul Militar Viena Austria