DRACULA

Dracula

165 de ani de la nasterea celui care l-a introdus pe Dracula in literatura mondiala.

Anul acesta, mai exact pe 8 noiembrie, s-au implinit 165 de ani de la nasterea lui Bram Stoker, autorul irlandez care l-a introdus pe Dracula in literatura mondiala, raspandind faima domnitorului Vlad Tepes dincolo de granitele teritoriului romanesc si starnind interesul turistilor pentru regiunea Transilvaniei.

Romanul Dracula isi are radacinile in povestile de groaza ale scriitorului maghiar Armin Vambrey despre muntii Carpati. Bram Stoker a studiat cativa ani buni folclorul european si povestile mitologice despre vampiri, rezultatul fiind un roman de exceptie, alcatuit din colectii de jurnale, telegrame sau scrisori fictionale, dar in acelasi timp realistice, toate imbinate cu talentul dobandit prin cariera de jurnalist a autorului.

Dracula este o opera de fictiune

DRACULA

DRACULA

Desi romanul Dracula este o opera de fictiune, are la baza cateva referinte istorice reale. In linii mari, povestea romanului descrie incercarea Contelui Dracula de a se muta din Transilvania in Anglia, precum si lupta dintre acesta si un grup mic de oameni, condus de profesorul Abraham van Helsing.

Ca urmare a cartii lui Radu Florescu si Raymond McNally “In Search of Dracula”, publicata in 1972, conexiunea sugerata dintre Vlad Dracul al-III-lea de Valahia (Vlad Tepes) si personajul imaginar al lui Stoker, Dracula, a atras foarte multa atentie. Se crede ca Vlad Tepes ar fi ucis intre 40.000 si 100.000 de otomani in timpul domniei sale, insa ceea ce l-a consacrat in istorie a fost imaginea sa de domnitor demonic, fiind cunoscut mai ales pentru cruzimea metodei cu care isi trata inamicii: tragerea in teapa.

Desi pe alocuri au fost contestate cunostintele lui Stoker despre istoria teritoriului romanesc din acele vremuri, citind cu atentie numeroase pasaje din roman, observam ca Bram Stoker se documentase foarte bine asupra istoriei romanilor, mentionandu-l pe Dracula ca fiind un luptator impotriva otomanilor, care a fost tradat de fratele sau, aceste dovezi istorice sprijinind ideea ca Dracula este unul si acelasi cu Vlad al-III-lea.

 

Abraham Stocker – autorul romanului Dracula

Pe numele sau adevarat Abraham Stoker, autorul romanului Dracula a avut o viata agitata, cu un traseu profesional interesant. Desi bolnavicios de mic copil, acesta a putut sa treaca cu bine peste boala ce l-a tinut la pat primii 7-8 ani din viata, evoluand ulterior intr-un tanar sanatos, care a practicat si sport de performanta o vreme, in cadrul Colegiului Trinity. Dupa ce a promovat Magna cum Laudae, licentiat fiind in matematici, a fost pentru o vreme auditorul College Historical Society. University Philosophical Society, unde si-a prezentat prima sa lucrare, despre “Senzationalismul in fictiune si societate”. Desi in acele vremuri criticii de teatru erau inoportuni,

Stoker a reusit sa atraga atentia intr-o maniera favorabila, prin felul in care isi realiza recenziile despre piesele de teatru. Pe parcursul carierei, in dorinta de a explora lumea pentru a se documenta cat mai bine pentru scrierile sale, Stoker a vizitat Statele Unite ale Americii, unde l-a cunoscut personal pe insusi presedintele Americii din acea perioada, Theodore Roosevelt.

Opera lui Stocker – Romanul Dracula

In ceea ce priveste opera care l-a consacrat pe plan mondial atat pe el, cat si pe domnitorul roman Vlad Tepes, manuscrisul original al romanului Dracula, ce contine 541 de pagini, a fost multa vreme crezut ca fiind pierdut, insa de curand, mai exact in 1980, a fost gasit in hambarul unei ferme din Pennsylvania.

Originalul contine multe  stersaturi, precum si o modificare adusa titlului. Dupa recuperarea manuscrisului, acesta a fost achizitionat de catre co-fondatorul Microsoft, Paul Allen. Notitele originale ale lui Bram Stoker sunt gazduite astazi de Rosenbach Museum and Library din Pennsylvania.

Dracula – cel mai celebru personaj din lume !

Unul dintre cele mai celebre personaje din lume,  fiind probabil mai cunoscut decat oricare alta fiinta reala sau personaj fictiv care au existat vreodata, „Dracula“ ar putea fi una din marile atractii turistice mondiale, care ar aduce anual milioane de vizitatori din toate colturile lumii!

Daca ar fi realizat dupa un concept turistic complex, exact in zonele geografice reale, in care „s-au desfasurat“ toate „ scenariile“ povestite de autor, acest „Dracula-Land“, ar putea depasi in doar cativa ani faima altor parcuri de distractie deja consacrate !

Ar fi probabil, una dintre marile sanse ale Romaniei de a recupera printr-un turism de exceptie, pierderile colosale, din ultimii 22 de ani, pierderi nemaintalnite in istorie, care au afectat toate domeniile de activitate si de manifestare a spiritului uman din tara noastra…

Milioane de turisti asiatici si europeni ar inunda zonele respective ! Ar putea fi revalorificat folclorul romanesc, cu tot ce implica asta si totodata fortand infrastuctura si extinzand aria ofertelor turistice „autentic romanesti“ combinat cu confortul modern, am putea crea o noua „moda turistica“ si o zona de atractie a romanesca :

„Relaxare prin aventura si distractie nelimitata”

Nevoia unei astfel de vacante este astazi imensa printre cei care atat privat cat si profesional au un stil de viata foarte stresant, avand zilnic o agenda de lucru complet incarcata! Toti cei care au o astfel de viata au o singura dorinta: sa petreaca undeva, macar odata pe an, o vacanta nemaipomenita !

Desi milioane de oameni asteapta senzatii tari de toate „genurile“, inca nu exista „Dracula-Land“ !!!