Hofburg Viena – Palatul Imperial

Hofburg_Viena_-_palat_imperial

La Viena pe urmele Imperiului Habsburgic

Vă propunem o nouă incursiune la Viena  în fascinanta și glorioasa capitala a fostului imperiu Habsburgic !

Cladirile foarte bine conservate din centrul vechi vienez, străzile relativ inguste, si tropotul cailor care plimbă turiştii din lumea-ntreagă in trăsuri originale din secoulul al 19-lea, vă vor purta in trecutul spectaculos al Imperiului Habsburgic. Viena rămâne capitala culturii universale și totodată o moștenire a marilor valori istorice europene. Fără alte introduceri, vă deschidem porțile Curții de la Viena:

Începem cu Palatul Hofburg, situat in zona centrală, cu o arhitectură în stil baroc, palat care adăpostește cateva dintre cele mai spectaculoase muzee de la Viena. Cel mai cunoscut şi mai vizitat dintre acestea este cel al Împărătesei Elisabeta de Bavaria, cunoscută publicului larg drept Sisi.

Muzeul_Sisi

In muzeul care-i poartă numele – Muzeul Sisi – puteţi admira opulența apartamentelor imperiale, incăperi care au găzduit timp de secole familia regală, familie ce a condus destinele Sfântului Imperiu Romano-German și apoi a Imperiului Habsburgic. Interioarele si povestea vieţii Împărătesei Sisi (există un ghid audio in mai multe limbi de circulatie internatională) vă vor apropia cu siguranță de această femeie enigmatică și de multe ori neînțeleasă, care a fascinat o lume intreagă prin prezența şi prin înfățișarea ei, dar mai ales prin firea sensibilă, romantică și atașamentul ei faţă de oamenii de rând. Cele peste 300 de exponate sunt o fereastră spre interiorul vieţii ei şi a vremurilor in care a trăit. Rochiile cu falduri interminabile, argintăria încă intactă a acelor timpuri, obiectele din toaleta împărătesei, precum și diferite istorisiri, vă vor purta pe un traseu biografic, de la începuturile vieții la curte a acestei femei, până la tragica ei trecere in nefiinţă…

Museul_Sisi

Va fi greu să vă îndepărtați de frumuseţile palatului, aşa că o să păstrăm ambianța barocă din zona Hofburg. In imediata apropiere veţi putea admira un spectacol unic. Este vorba de Școala Spaniolă de Echitație (Spanische Hofreitschule).  Aici își desfășurau orele de călărie tinerii nobili vienezi, iar în prezent aceasta este singura instituție din lume în care este cultivată arta călăriei renascentiste. Momentele unice oferite de această școală i-au conferit statutul de patrimoniu UNESCO.

Şcoala_de_Călărie_spaniolă

Dumneavoastră puteți beneficia de un tur al sălilor de călărie, decorate maiestuos, dar și de un spectacol de gală al cailor lipițani pe acordurile muzicii clasice. O astfel de reprezentație sublimă a artei ecvestre și o experiență de acest fel, suntem convinși că va fi unică pentru orice turist. Mai jos, câteva link-uri care vă pot fi de folos:

Aici puteți găsi programul reprezentaților in limba engleză : https://www.srs.at/en/

Iar acest video vă va convinge că merită într-adevăr : https://www.youtube.com/watch?v=qrZZ-6HkDpU

 

Credeți că nu se poate mai multă splendoare ? Ei iată că va putem demostra contrariul !!

Trezoreria Imperială (KaiserlicheSchatzkammer) este unică în lume și adăpostește două coroane imperiale, tezaurul Burgundiei, precum și tezaure ale diferitelor Ordine regale. De la Sfântul Imperiu Romano-German, la cel Habsburgic și până la cel Austro-Ungar, împărați și regi au venit, au domnit și au trecut, dar gloria și măreția rămâne în urma lor, spre desfătarea privitorilor. Veșminte țesute din cele mai fine materiale, coroane împodobite cu nestemate, bijuterii strălucitoare, pietre prețioase, sceptre și colane aurii…

Tezaurul_austriac

Toate stau ca simbol al regalității și ca mărturie a unor vremuri apuse, ce probabil astăzi ne-ar părea ireale si ar ţine de domeniul basmelor…

La câțiva zeci metri de tezaur se află Cripta Imperială sau Cripta Capucinilor (Kapuzinergruft). Aici puteți vedea somptuosul loc de veci al posesorilor bogățiilor menționate mai sus. Nu mai puțin de 149 de membri ai Casei de Habsburg își duc aici somnul veșnic, printre care Maria Theresia și alţi împărați dintre cei mai marcanți: Franz I, Franz Joseph sau Leopold al II-lea. Inimile acestora sunt însă conservate într-un loc separat, denumit sugestiv Cripta Inimilor (Herzengruft).

Cripta_imperială

Dacă doriți să ieșiți preț de câteva clipe din sălile impunătoare și să vă bucurați de aerul și de viața vieneză, în grădina palatului Burggarten se află Casa Fluturilor (Schmetterlinghaus). La o temperatură relativ ridicată (media anuala peste 26 grade), vă puteți plimba prin grădina tropicală, care adăposteşte în jur de 400 de fluturi, din 150 de specii diferite. Ideea acestui ,,regat al fluturilor” datează din 1901 și a luat amploarea de-a lungul anilor, devenind  obiect de studiu pentru cercetători, totodată insă magie și bucurie pentru turiști, mai ales pentru copii !

Casa_fluturilor_Viena

Continuăm cu Muzeul Albertina, situat in imediata apropiere a obiectivelor turistice mai sus amintite, muzeu care face parte din complexul imperial Hofburg. Albertina însumează arta însăși, prin toate formele ei de manifestare și aproape din toate perioadele istorice. De la sculptură și pictură, până la fotografie și arhitectură. Vă asigurăm că odată intrați în muzeul Albertina, veți pierde un pic noțiunea timpului şi veţi dori să absorbiți informația, frumusețea și emoția transmisă de cei mai renumiți pictori: de la clasici, la moderni până la contemporani.

Muzeul_Albertina_Viena

Acest muzeu are numeroase expoziții permanente ce încântă ochiul, dar și unele temporare ce adună cele mai spectaculoase lucrări din toate colțurile lumii. Vom lăsa nume sonore precum Pablo Picasso, Claude Monet sau Egon Schiele să vă convingă că merită să acordați cel puțin cateva ore acestui muzeu, de altfel foarte cunoscut in lume. Indiferent ce fel de artă preferați, ce perioadă din istoria artei vă încântă în mod particular, muzeul Albertina are cu siguranță adăpostită expoziția care vi se potriveşte.

Și pentru că am vorbit de artele vizuale, nu dorim să le lăsăm nici pe celelalte de-o parte. Biblioteca Națională a Austriei (Osterreichische Nationalbibliothek) diferă de orice altă bibliotecă pe care ați vizitat-o până acum.

Biblioteca_nationala_Viena

Unică in felul ei, aceasta adăposteşte un muzeu al literaturii, unul al globurilor geografice pământești și unul al papirusurilor, papirusuri foarte vechi, provenite chiar din Egiptul Antic. Piesa de rezistență este însă sala principală, denumită: Prunksaal. Cu o înălțime de 20 metri, aceasta este cu siguranță o perlă a barocului, iar tavanul lucrat cu cea mai mare măiestrie de pictori ai secolului al 18-lea dă impresia că personaje din legendele Olimpului coboară spre privitor.

Biblioteca_natională_Viena

Ieșind din bibliotecă și întorcându-ne pe străzile centrale din zona Hofburg, nu dorim să închidem porțile Curții Vieneze și vă așteptăm aici pentru a o savura și pentru a o explora așa cum se cuvine… Deseori frumosul devine inexprimabil …Palatul Hofburg va dăinui aici peste timpuri si v-aşteaptă la Viena să-l vedeţi …

Palatul_Hofburg_Viena