Simion Asandi, sculptor de geniu, maestru al artelor frumoase !

Fiecare dintre noi are un talent special, o chemare profunda spre ceva inexprimabil…drumul spre noi insine este anevoios insa si de cele mai multe ori greu de gasit… Din fericire pentru arta decorativa si sculptura romaneasca, artistul de exceptie – Simion Asandi – a gasit inca din frageda copilarie calea spre adancul sufletului… In atelierul de sculptura in lemn al tatalui – Simion Asandi senior-, a descoperit pentru prima oara dalta si lemnul… „Simi”, cum era alintat fratele mai mare al lui Sorin Asandi-campionul mondial la Kickboxing !-, a venit pe lume intr-o familie cu adanca traditie mestesugareasca.

Simion Asandi

Simion Asandi

Bunicul Gheorghe Asandi, care locuia la vreo 20 km distanta, intr-un loc de vis, unde-si petrecea Simion impreuna cu ceilalti verisori ai lui cu mare placere vacantele, era maistru fierar foarte apreciat in zona. Pe langa potcovitul cailor, boilor, „trasul” (ascutirea ) topoarelor, tapinelor si repararea tuturor sculelor si uneltelor gospodaresti ale vremii (carute, pluguri etc) bunicul executa lucrari de amploare in fier forjat (porti, garduri, balustrade, usi etc). Totodata, si probabil de aici vine ” samanta ” creativ-artistica a urmasilor sai, „tataia” cum ai spune-am noi nepotii, facea carute si trasuri inclusiv piese de harnasament, fara a avea planuri sau schite pe hartie !!!

Simion ASANDI sculpturi

Simion ASANDI sculpturi

Asta presupunea cunostinte vaste si inalta maiestrie in domeniul lemnului si-al fierului in egala masura… Fiecare caruta sau trasura era un unicat… ” cantecul ” rotilor fiind foarte particular fiecareia in parte si era ca un act de identitate sonora !!

Simion Asandi, sculptorul de exceptie, a primit aceasta zestre creativa si-a ridicat-o pe culmi de inalta performanta artistica. Lucrarile lui, unicate prin excelenta, sunt executate din aproape toate materialele actual cunoscute. Multe interioare se falesc cu piese ” Asandi ” care sunt deja considerate opere de arta si care au o valoare in continua crestere, totodata nenumarate sculpturi sunt expuse in unele orase din Romania.

Detalii despre activitatea si lucrarilor artistului cat si comenzi puteti face aici: https://www.cazare-austria.ro/rezervare

 

Viena, 26 Aprilie 2011

Lucian Asandi

www.cazare-austria.ro/imagini