Tipuri de miere de albine produse in Romania
Toată lumea știe despre miere de albine și proprietățile sale minunate care ajută organismul uman.
In lume exista peste 300 de tipuri de miere, dar cele mai populare si consumate fiind mierea poliflora, mierea de salcam, mierea de rapita, mierea de tei, mierea de floarea soarelui, mierea de portocale (cunoscuta in engleza sub numele de orange blossom honey), mierea de mana (cunoscuta in engleza sub numele de honeydew honey) sau de padure, mierea de manuka si multe altele.
Fiecare tip de miere de albine are propriile sale calitati, valori nutritionale, aminoacizii, enzime, vitamine, si arome, insa ele au in comun beneficiile aduse sanatatii organismului uman.
In 2018, Romania a fost numita cel mai mare producător de miere din Uniunea Europeană. Deci, din punct de vedere al producției de miere de albine, România este o țară foarte norocoasă deoarece multe dintre cele mai consumate tipuri de miere de albine sunt fabricate pe teritoriul țării.
Mierea poliflora, mierea de salcam, mierea de mana, mierea de rapita, si mierea de tei sunt produse in fiecare an prin munca asidua a celor 31.000 de apicultori inregistrati in Romania si a albinelor lor.
Dar România nu este lipsită de celelalte tipuri de miere care există se face in alte tari. De exemplu, mierea de Manuka a început să devină foarte cunoscută în ultimii ani în România și a început să fie importată cu succes deoarece interesul pentru acest tip de miere a crescut.
Deși producția de miere de albine este foarte mare în România, românii nu consumă atât de mult și dacă consumă preferă să cumpere una din import. În fiecare an, România importă între 3.000 și 6.000 de tone de miere de albine, ceea ce reprezintă aproximativ 30% din consumul intern.
De aceea, aproape toată producția de miere de albine a României este exportată în toată Europa, într-o țară cu o rată de consum mai mare pe locuitor pe an.
Cu o suprafață mare de păduri și câmpii virgine, mierea produsă de albine în România este cunoscută pentru calitatea sa superioara.